top of page
kapadokya_türkiye_tarihi_turistik_yerler

Türkiye’nin En Popüler Tarihi Yerlerini KeÅŸfedin

Türkiye’deki KeÅŸfedilmeyi Bekleyen Tarihi Yerler

Türkiye; tarihteki ilk uygarlıkların kurulduÄŸu ve farklı medeniyetlerin hayat bulduÄŸu bir coÄŸrafya; Asya ile Avrupa’yı birbirine baÄŸlayan ülkemiz, keÅŸfedilmeyi bekleyen birçok güzergâha sahip. DoÄŸal anıtların ve tarihi ÅŸehirlerin bulunduÄŸu coÄŸrafyamız, DoÄŸu’nun ve Batı’nın karmasını yansıtan bir yapıdadır.

​

Tarih boyunca farklı medeniyetleri ya da inanç gruplarını bir arada tutan Türkiye; avantajlı konumu, iklimi, kültürel mekânları ve köklü geçmiÅŸiyle dünyanın sayılı yerlerinden biri olarak kabul görür.

​

Her köÅŸesinde baÅŸka medeniyetlere ait izler barındıran tarihi eserler kimi zaman bir dağın tepesinde kimi zaman ise deniz kenarında ziyaretçilerini bekliyor. Siz deÄŸerli gezginlerimize yazımızın bu bölümünde Türkiye'de bulunan ve en çok merak edilen tarihi eserleri paylaÅŸacağız. Bir sonraki yurt içi seyahat planlarınızda, henüz görmediÄŸiniz tarihi mekânları not alabilir ve yerinde görebilirsiniz.

Türkiye'deki Tarihi Yerlerden Sizin Ä°çin Seçtiklerimiz

turkiye_tarihi_yerler_listesi_istanbul.j

Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliÄŸi yapan, coÄŸrafi konumuyla dünyanın en önemli geçiÅŸ güzergahlarından biri olan Türkiye'de görülmesi gereken birçok güzel yer bulunuyor. Ä°ÅŸte doÄŸudan batıya, kuzeyden güneye Türkiye'de görülmesi gereken bazı yerler;

Likya'da Tarih, Gizem ve Masmavi Denizi Birlikte Görün

​

Likya, Roma ve Bizans uygarlıklarından kalan tarihi yapıları olan Olimpos'ta hem doÄŸal hem gizemli bir tatil geçirebilirsiniz. Çıralı'da 3 bin yıldır yanan ateÅŸi görebilir, dünyanın en güzel kumsallarından birinde denize girebilirsiniz.

​

Fethiye’den baÅŸlayıp Antalya’nın Beldibi beldesine kadar uzanan bu yol, antik zamanda bölgede yaÅŸamış Likya Uygarlığı sebebiyle bu ismi almış. Teke Yarımadası’nda konumlanan yolun kuzeyinde Burdur’un Gölhisar ilçesi, güneyinde pırıl pırıl Akdeniz, batısında MuÄŸla’nın KöyceÄŸiz ilçesi ve doÄŸusunda Antalya’nın merkezi yer alıyor. Likya Yolu; ilk olarak 1999’da, Ä°ngiliz bir turist olan Kate Clow tarafından yürünüyor. Günümüze de hala taşınan, iÅŸaretlediÄŸi noktalar sayesinde kaybolma olasılığımız azalıyor.

 

Türkiye’nin en güzel mavi yolculuk rotası: Likya Yolu

likya_yolu_kaÅŸ_antalya.jpg

​

Klasik Yunan Döneminden Günümüze: Efes Antik Kenti, Ä°zmir

​

Anadolu’nun batısında Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan ve Efes Harabeleri de denilen Efes Antik Kenti‘nin tarihi MÖ 6000 yıllarındaki Neolitik ÇaÄŸ’a kadar dayanıyor.

 

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini almış bu antik kentte özellikle Hıristiyanların sıkça ziyaret ettiÄŸi Meryem Ana Evi dışında Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Ashab-ı Keyf MaÄŸarası, Çukuriçi Höyük, Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, Ä°sa Bey Camii ve Hamamı sizleri bekliyor. Eski Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Artemis Tapınağı da dâhil olmak üzere birçok tarihi yapı ve kalıntılar burada görülebilir. 

​

Cilalı TaÅŸ Devri’nde Amazon ile adlandırılan kadın savaÅŸçılar tarafından kurulduÄŸu rivayet edilen Efes’in adının da Ana Tanrıça Kenti denilen Arzawa Krallığı’nın Apasas ÅŸehrinden geldiÄŸi söyleniyor. Ä°lk olarak kimin tarafından kurulduÄŸu tam olarak kanıtlanamasa da Efes; Helenistik, Roma ve Bizans, Osmanlı ve Beylikler döneminde yaÅŸayanlara ev sahipliÄŸi yaparak 9 bin yıl boyunca yerleÅŸim yeri olarak kullanılmış. 

efes_antik_kenti_izmir.jpg

Zeugma Antik Kenti – Gaziantep

​

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti, 20 bin dönümlük bir alanı kaplar. Özellikle ticari ya da askeri anlamda stratejik bir konumda bulunur. Roma haricinde Helenistik dönemden de izler sunan kentte sanatsal ve kültürel eÄŸilim hemen dikkat çeker. Kazılar neticesinde bazı Romalı varlıklı kiÅŸilere ait villalar gün yüzüne çıkarılmıştır.

​

Büyük Ä°skender’in generallerinden ve daha sonra Suriye Kralı da olan Selevkos Nikator kendi adıyla, Fırat nehrinin adını birleÅŸtirerek M.Ö.300 yılında burada Selevkos Euphrates ( Fırat’ın Silifkesi ) adında bir kent kurar. Daha sonraları M.Ö.1.yy.’da kent Roma hakimiyetine girer .Bu hakimiyet deÄŸiÅŸikliÄŸiyle birlikte kentin adı da deÄŸiÅŸerek köprü, geçit anlamına gelen ve bütün dünyada bilinen ÅŸekliyle “ Zeugma” adını alır. Roma Ä°mparatorluÄŸu’nun 4.Skitia Lejyon Garnizonu’nun burada konuÅŸlandırılması ve ticaret sebebiyle kısa zamanda 80 bin nüfusa ulaÅŸan Zeugma’da Fırat manzaralı yamaçlara villalar inÅŸa edilir. 80 bin kiÅŸilik nüfus Zeugma’yı dünyanın en büyük kentlerinden biri haline getirir.

zeugma_antik_kenti_gaziantep.jpg

Bulutların Ardındaki Manastır; Sümela Manastırı, Trabzon

​

Rivayete göre, Meryem Ana, Sümela Manastırı’nı yaptıran rahipler Barnabas ve Sophronios’un rüyasına girer. Bugün Sümela Manastırı’nın içine yapıldığı maÄŸarada Aziz Lukas’ın yaptığı ve melekler tarafından getirilmiÅŸ bir ikona olduÄŸunu söyler. Biri Ä°stanbul’da, diÄŸeri Atina’da yaÅŸayan iki keÅŸiÅŸ de birbirlerinden habersiz bir ÅŸekilde Trabzon’a gelir ve maÄŸarada ikonayı bulur. Böylece bu maÄŸaranın giriÅŸine duvar örerek burayı bir kilise haline getirirler. Bu nedenle burası Hristiyanlar için kutsal sayılan hac noktalarından biri haline geliÅŸtir.

​

Ä°lk Hristiyan kabileler tarafından yapılmış olması ve Hristiyanlığın ilk kutsal mabetlerinden birisi oluÅŸu Sümela Manastırı’nı ayrıcalıklı kılar. Bir baÅŸka neden ise manastıra geldiÄŸine inanılan bir resimdir. Ä°nanışa göre Hz. Ä°sa’nın havarilerinden olan Aziz Lukas’ın yapmış olduÄŸu Hz. Ä°sa ve Hz. Meryem resimleri manastırın inÅŸası sırasında buraya getirilmiÅŸtir. Ancak günümüzde bu resimlere ait bir iz maalesef bulunmamaktadır.

​

Trabzon’da gezilecek yerler listesinin her zaman üst sıralarında bulunan ve Trabzon’un Maçka bölgesinde yer alan Sümela Manastırı, özellikle mimari detaylarıyla hayranlık uyandırıyor.

sumela_manastırı_trabzon.jpg

Dünyanın Ä°lk Tapınağına Yolculuk: Göbeklitepe, Åžanlıurfa

​

Göbeklitepe son zamanlar oldukça merak edilen ve medeniyetin doÄŸduÄŸu yer olarak adlandırılan tarihi bir sit alanı. Göbeklitepe, tarihin bilinen en eski ve en büyük tapınağı olma özelliÄŸine sahip. Ä°nsanlık tarihinin sıfır noktası olarak da bilinen Göbeklitepe’nin keÅŸfi, insanlık tarihinin yazımı için adeta bir dönüm noktası oldu. Sadece Türkiye için deÄŸil Dünya içinde önemli bir tarihi alandır.

​

Dünyanın bilinen en eski (M.Ö. 10.000) yerleÅŸim yeri olan Göbeklitepe, Neolitik dönemde inÅŸa edildiÄŸi bilinmektedir. 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren tarihi sit alanı dünyanın dört bir yanından gelen gezgin ve tarih meraklılarına ev sahipliÄŸi yapıyor.

​

2018 senesinde adını UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil etmeyi baÅŸaran Göbeklitepe, son zamanlarda müthiÅŸ bir popülerlik yakalamıştır. Åžanlıurfa merkez ile arasında 15 km mesafe bulunan Göbeklitepe’nin yapılışı, bundan tam 12 bin yıl öncesinde dayanıyor. Burası aynı zamanda insanlık tarihinin ilk tapınağı olarak kabul görür. Bölge içinde 20 adet tapınak bulunsa da bunların ÅŸu ana dek altı tanesi gün yüzüne çıkarılmıştır.

​

Urfa merkezinden 10-15 km mesafeliÄŸinde olan bu araziyi tarla sürerken 1986 tarihinde çiftçi Mahmut Kılıç bulmuÅŸ ve bulduÄŸu kireçli taÅŸ heykelini Urfa Müzesi’ne teslim etmiÅŸtir. Bu yıllarda pek önemsenmeyen Göbeklitepe 1995 tarihinde Klaus Schmidt tarafından da ilk kez olarak kazı çalışmalarına baÅŸlatan isim olmuÅŸtur.

gobeklitepe_kultur_turları_setur_turkiye

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, NevÅŸehir

​

Türkiye'nin doÄŸal güzelliklerinden biri olan Peri Bacaları, NevÅŸehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Peri Bacaları, 60 milyon yıl önce Erciyes ve Hasan Dağı'ndan çıkan lavların rüzgar ve yaÄŸmurlar ile aşınması sonucu oluÅŸtu. Günümüzde turistlerin yoÄŸun olarak ziyaret ettiÄŸi bölgede balon uçuÅŸları ile çeÅŸitli etkinlikler yapılmaktadır. Kapadokya UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

​

Kapadokya kuÅŸkusuz ki Türkiye’nin en güzel miraslarından biri. Çünkü Dünya üzerinde eÅŸi benzeri pek olmayan nadir eserlerle dolu bir ÅŸaheser. Bu ÅŸaheser Dünya üzerinde eÅŸi benzeri olmayan eserlerin koruma altına alınmasını saÄŸlayan UNESCO tarafından da listeye alınmış.

​

Bu muhteÅŸem görsel manzaranın bulunduÄŸu park Türkiye’nin  Ä°ç Anadolu Bölgesi’nde bulunan NevÅŸehir ilinde bulunuyor. NevÅŸehir-Kayseri sınırlarına yakın bu yer, Ürgüp, Ortahisar ve Uçhisar yerleÅŸimleri ile ÇavuÅŸin ve Avcılar arasında bulunuyor.

​

Kapadokya bölgesinde ilk yerleÅŸim Katolik dönemde yani 4.yy’da baÅŸlamıştır. 13.yy’a kadar manastır hayatı süren insanlar bugün peribacalarında tarih yazmış olan insanlardır. Konik biçimdeki doÄŸal güzellikleri iÄŸne oyası gibi nakış nakış dizen bu insanlar peribacalarını kiliselere, ÅŸapellere ve yaÅŸam alanlarına dönüÅŸtürmüÅŸ. Bu alanları saklayıcı ve koruyucu mesken edinen insanlar Hristiyanlığın henüz kabul görmediÄŸi zamanlarda ilk Hristiyan vatandaÅŸlar olarak bu bölgede inanç özgürlüÄŸü ile yaÅŸamışlar.

goreme_kapadokya_setur_yurtici_turlar_ku
bottom of page