Güvenli Uçak Yolculuğu
Pandemi Sürecinde Uçak Yolculuğu Neden Güvenli? Covid19 Salgını Döneminde Uçakla Seyahat Edilir mi?
Pandemi süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler.
Koronavirüs salgını sırasında uçak yolculuğu ne kadar güvenli? Pandemi sürecinde değişen havayolu uygulamaları hakkında sıkça sorulan sorulara yakından bakın.
HES kodu nedir? Nereden HES kodu alabilirim?
HES (Hayat Eve Sığar) kodu yalnızca Türkiye iç hat uçuşlarında bir zorunluluk olup bu sayfadan Edevlet’e giriş yaparak HES kodunuzu oluşturabilirsiniz.
Uçağa binebilmek için sağlık raporu olması gerekli mi?
Yurt dışı çıkışlı, Türkiye varışlı yolcuların uçuş saatlerinden maksimum 72 saat önce numunesi verilmiş olan negatif PCR testinin ibraz etmeleri gerekmektedir. Yurt içi ve Kıbrıs uçuşlarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yolculardan HES kodu istenmektedir. Yurtdışından gelerek yurtiçinde aktarma yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yolcular, aktarma süreleri 12 saati aşmadığı sürece HES kodu göstermek zorunda değildirler. Dış hat uçuşlarında yolcu kabulleri varış ülkesi kısıtlamalarına göre yapılmaktadır.
Seyahat İzin Belgem var. Uçuşlara katılmak için HES kodumun da olması gerekiyor mu?
Seyahat İzin Belgesi HES kodu yerine kullanılmamaktadır.
Şehirlerarası yolculuk yapabilir miyim? Uçuşlara katılabilir miyim?
26 Nisan 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar ülke genelinde tam kapanma uygulanacaktır. Bu sebeple yaş fark etmeksizin tüm yolcuların iç hat uçuşlarında seyahat izin belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Yurt içi uçuşlara katılabilmek için seyahat izin belgenizin yanı sıra HES kodunuzun da bulunması gerekir. Seyahat İzin Belgesi hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Pandemi sürecinde uçuş boyunca maske takılması zorunlu mu?
Maske kullanımı havalimanı içinde olduğu gibi, uçağa girişte ve uçuş boyunca da zorunludur. Sadece cerrahi maskeleri (ventilli maskeler kabul edilmemektedir) kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık cerrahi maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi gerektiğinden bu maskeleri kullanan yolcularımızın yeterli sayıda maskeyi hazır bulundurması gerekecektir.
Uçak içi havalandırma sistemi nasıl çalışıyor?
Uçuş sırasında kabinin içindeki hava, hastane standartlarındaki Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi (HEPA) sistemleriyle sürekli olarak temizlenmektedir. Bu filtreleme sistemi ile uçak içindeki havanın yaklaşık 3 dakikada bir periyodik olarak tamamen yenilenmesi sağlanmaktadır. HEPA filtreler (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi); 0,3 mikrona kadar havada bulunan partiküllerin %99,97’sini havadan arındırabilen özel bir filtreleme sistemidir. Uçaklarımızdaki sistemler temiz havayı kabin tavanından kabin içine aktarır ve alt bölümünden çekerek HEPA filtrelerine ve dışarıya gönderir. Böylece kabin içindeki hava, yatay düzlemde koltuklar arasında dolaşmaz.
Pandemi sürecinde uçaklar nasıl dezenfekte ediliyor?
Uçaklar, her uçuş öncesi özel bir ekip tarafından dezenfekte edilmektedir. Dezenfeksiyon işlemi yolcuların temas ettiği tüm noktaları (masalar, koltuk kolçakları, kemerler, ekranlar, kumandalar, baş üstü dolapları, hava çıkışları, okuma lambaları, yan paneller, pencereler, lavabolar, bölmeler, dergi rafları, dekoratif paneller, dolaplar/kilitli dolaplar, vb.) kapsayacak şekilde özenle yürütülmektedir. Ayrıca uçaklar, seferlerini tamamladıklarında iki aşamalı bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutularak yeni güne hazırlanmaktadır.
Airbus'un başmühendisi: "Uçaktaki hava çok temiz."
Jean-Brice Dumont, modern uçakların hava çok temiz olacak şekilde tasarlandığını belirterek "Matematiksel olarak hava iki-üç dakikada bir yenileniyor. Bu, saatte 20-30 kere etrafınızdaki havanın tamamen yenilenmesi anlamına geliyor" diyor.
Normalde motor yoluyla uçağın dışından alınan hava, kabin içindeki dönüştürülmüş havayla karıştırılıyor. Sıcaklık ve nemi doğru seviyede tutmak için yeniden kullanılan dönüştürülmüş hava, hastanelerdekine benzer HEPA (Çok hassas hava filtresi) filtrelerinden geçiriliyor.
'HEPA filtreleri koronavirüsü yakalıyor'
Covid 19'un çapı yaklaşık 125 nanometre (bir nanometre, metrenin bir milyarda biri) ve HEPA filtrelerinin parçacık yakalama kapasitesi içinde. Bu filtreler 10 nanometre ve daha büyük parçacıkları tutabiliyor.
Dumont şöyle devam ediyor:
"HEPA filtrelerinin standardı var. Ticari havacılıkta en yüksek standartlar söz konusu. Covid-19 büyüklüğündeki küçük parçacıkların yüzde 99,97'sini filtreliyorlar. Havanın akış yönü de enfeksiyon riskini asgariye indirecek şekilde tasarlanmıştır.
"Hava dikey olarak hareket ediyor. Başınızın üzerinden verilen hava ayaklarınızın altından boşaltılıyor. Bu da havadaki herhangi bir şeyin yayılma seviyesini azaltıyor. Yani birinci sırada oturan bir yolcu 20'nci sıradaki bir yolcuya hastalık bulaştıramaz."